Maten vår er vel noe av det vi bruker mye penger på i en familie, og det kan være vanskelig å se hvordan vi kan spare her, for vi må jo ha mat. Her er mine tips og råd på hvordan en kan spare litt av utgiftene til mat.
Medlemskort
Jeg tenker det kan være greit å være med som Coop-medlem, Trumf-medlem og ha Æ appen , en eller alle etter hvor du vanligvis handler. Vår familie samler omtrent 2000,- kr i året i medlemsutbetalinger fra Coop og Trumf. I tillegg får vi medlemsrabatter og kuponger som sparer oss noen kroner hver måned. Det er lett å knytte disse medlemskapene til bankkortet ditt slik at kjøpene registreres når du betaler.
Noen er skeptiske til at alt vi kjøper blir registrert og brukes til å spisse reklame til oss, men vi legger fra oss så mange andre spor i vår digitaliserte verden at foreløpig tenker jeg at her får vi allefall noe igjen for det.
Spis opp maten din
Se gjennom skap, skuffer og kjøleskap før du springer på butikken.
Hva har du som kan brukes i kommende måltider?
Kan du planlegge ut fra det du har?
Gått ut på dato? Se, lukt og smak før du kaster.Mye kan brukes etter datoen er over.
Middagsrester kan bli en god lunch dagen etter eller samles opp over noen dager til en restemat dag.
Planlegg
Sett opp en plan for hva dere skal ha til midag hele uka og resterende måltidersom dere pleier å ha. Ta hensyn til familiens aktiviteter slik at tiden du har til rådighet når du skal lage mat passer med maten du planlegger, ellers kan mat gå til spille.
Skriv handleliste
Det er lett å plukke med seg mye unødvendig fra butikken uten handleliste, kanskje du kjøper dobbelt opp av noe du har mye av fra før.
Følger du handlelisten får du det du har funnet ut du trenger da du var hjemme, og unngår en del ekstrautgifter på ting du plutselig får lyst på.
Reklame fra butikkene
Det kan være greit å sjekke reklame fra butikkene du pleier å handle i før du skal å handle, kanskj oppdager du gode tilbud og kan planlegge måltider ut fra dette sammen med det du allerede har i skapet. Er det tilbud på ting du bruker mye av kan du kjøpe i større medgder hvis det er ting som kan stå en stund og du har plass til å lagre det, eller kan fryse det. Men ikke kjøp mye bare fordi det er billig, vit at det er ting som vil bli oppbrukt i løpet av rimelig tid.
Storhandle
Det kan være lurt å samle innkjøpene til en gang i uka eller annenhver uke, da sparer du tid i hverdagen og unngår noen fristende småkjøp. Kronene løper fort til en sjokolade i farten, en flaske brus eller tyggis. De koster jo ikke så mye der og da men hvis det blir hver dag så renner pengene ut og er kanskje heller ikke så sunt i lengden. Og husk å spise litt før du handler, for det er lettere å la seg friste om en er sulten.
Prøv billigmerker
Etterhvert er det kommet en mengde varer i billigere varianter, butikkene har egne merker, xtra og first price osv, prøv disse. Mange av dem smaker like godt som orginalen og kan være laget i samme fabrikk bare med enklere embalasje. Prøv deg fram. Her kan være litt å spare i lengden.
Sammenligne priser
Det kan være lurt å sammenligne priser om du har mulighet til å handle i flere butikker.
Sammenlign også pris på pakker av samme produkt i forskjellige størrelser, pris pr kilo kan variere stort. Men tenk også gjennom om du får brukt det opp før det blir dårlig, eller om du kan dele opp og fryse noe av det.
Handlenett
Husk gjerne å ta med deg handlenett, så slipper du betale for poser og du bidrar til bevaring av miljøet.Sy gjerne selv eller bruk butikkenes gjenbruksnett.
Handle varer i sesong
Noen ganger kan det lønne seg å handle etter sesong, grønnsakene er gjerne billigere når det er rett sesong for dem og det er masse av dem. Kanskje du kan kjøpe direkte fra bonden i gårdsutsalg om du har det i nærheten.
Priskrig før jul, her kan du få typiske sesongprodukter til en rimelig penge, hvis du har øynene med deg når du skal handle før jul.
Etter jul kommer det gjerne gode avslag på juleprodukter og etter påske blir påskesnopet satt ned i pris osv. Det gjør jo ikke noe at det står jul eller påske på produktene selv om høytiden er over. Sjekk holdbarhet og tenk om du får brukt det opp.
Dyrk selv
Noen urter, grønnsaker, frukt og bær. Noen av oss har tilgang til en hage, hageflekk, eller krukker på terrassen. Her kan vi dyrke noe av det vi trenger og for noen av oss kan det være en trivelig hobby. Det er litt mer stas når vi har dyrket maten selv.En annen mulighet kan være å hjelpe venner og kjente som har slikt i hagen med innhøsting, i bytte mot litt av det som høstes.
Rundt her jeg bor så jeg også mange som averterte på nett at de hadde hager det folk kunne komme å plukke epler gratis.
Lage saft, syltetøy og hermetisere er ikke så vanskelig som vi gjerne tror før vi har prøvd. Noen bær og frukt kan renses og fryses til senere bruk i kaker eller til pynt på mat.
Bruk det naturen gir
Vi kan finne mye godt som vokser vilt. Blåbær, bringebær og bjørnebær er relativt lett å finne, multer om du er heldig og har en plass du kan finne det. Rognebær til koking av gele.
Granknoppskudd kan kokes til en eksklusiv sirup. Geitrams og hyllebær til saft. Sopp. Nøtter.Fine turer ut i skog og mark kan gjøre godt for kropp og sjel og i tillegg bidra til spennende ting i maten. En fisketur til ett vann på heia, eller ut på sjøen. Vilt for dem som kan jakte.
Kutt ned på uvaner
Kan du klare å slutte å drikke brus? Redusere chips og godteri?Lag en konkurranse i familien om stopp i slike ting i en måned, et halvt år eller lengre, med en hyggelig opplevelse som premie.
Grensehandel
Bor du slik til at det ikke er for langt å reise kan det lønne seg å ta en tur over grensa for å handle, husk bare å regne med reisekostnader. Lurt å ha litt oversikt over priser her hjemme for å sammenligne og finne ut om det er et godt kjøp. Et annet pluss kan jo være bedre utvalg av ting vi ikke får tak i her.
Alle monner drar. Håper du finner noen tips her som du kan bruke.